17 Mart 1853’te İtalyan gökbilimci Annibale de Gasparis tarafından keşfedilen bu asteroit adını Antik Yunan mitolojisinde ruhun tanrıçası olarak bilinen Psyche’den almıştır.
Dünya’dan yaklaşık 370 milyon kilometre uzakta bulunan 16 Psyche asteroidi, güneş sistemimizin asteroit kuşağındaki yer alan en büyük nesnelerden biridir. Görüntüsü biraz da bir patates şekline benzeyen bu asteroidin kütlesi, Ay’ın yüzde biri kadardır. Mars ve Jüpiter arasında dönen 16 Psyche asteroidi neredeyse tamamen metalden yapılmıştır. Bu nedenle kimi tahminlere göre değeri 10.000 katrilyon dolar değerindedir.
- Reklam -
Normalde asteroitlerin çoğu kayalardan veya buzdan oluşmaktadır. Ancak 16 Psyche asteroidi bir istisnadır. Bu asteroidin yaşamına bir gezegen adayı olarak başladığı ancak gelişimini tamamlayamadığı düşünülmektedir.
Psyche, yaklaşık 226 kilometrelik çapa ve 165.800 kilometrekare yüzey alanına sahip, metalik bir asteroittir. Bu gördüğünüz temsili bir çizimdir.
- Reklam -

Asteroitlerin Değerli Olma Sebebi
Güneşimiz 4.6 milyar yıl önce gaz ve toz bulutsularının yoğunlaşmasıyla oluşmuştur. Bu noktada materyalin çoğu Güneşin yapısına katılmış, geriye kalanlar ise Güneşin etrafına düzensiz bir şekilde dağılmıştır. Zaman geçtikçe arta kalan bu toz ve gazlar bir araya gelerek gezegenleri oluşturmuştur. Mevcut astronomik bilgimize göre asteroitler de Güneş Sistemi’nin oluşumundan arta kalan malzemedir. Yani, asteroitler ve Dünya gibi gezegenler aynı başlangıç maddelerinden oluşmuştur.
Dünya’da yerçekimi, kabaca üç buçuk milyar yıl önce demir ve nikel gibi ağır elementleri Dünyanın çekirdeğine hapsetmiştir. Bu durum yer kabuğunda bu ağır elementlerin daha az yer almasına sebep olmuştur. Yaklaşık 3.8 ve 4.1 miyar yıl önce ağır bombardıman periyodunda asteroidler oldukça dengesiz ve orantısız biçimde Güneş sistemindeki diğer gezegenler ile çarpışmıştır. Bu çarpışmalar gezegenlerin kabuklarında bulunan pahalı geçiş metallerinin yer değiştirmesine sebep olmuştur. Bu durumda asteroitleri oldukça zengin hale getirmiştir.
- Reklam -
Güneş sistemi içerisinde yaklaşık 150 milyon asteroit var. Tabii ki bu sayı sadece 100 metre veya daha büyük çapa sahip olanların sayısı. Genel olarak C-tipi, S-tipi ve M-tipi olmak üzere 3 kategori içerisinde değerlendirilirler. C-tipi olanlar kil ve silikatları, S-tipi olanlar silikatlar ile demir-nikel cevherlerini, M-tipi ise genel olarak metalleri içerir. Bu asteroitlerin %75 kadarı C-tipi, %17’si S-tipi sınıfındadır. Geriye kalan %8’lik kısım ise M-tipi asteroit sınıfına dâhildirler. 16 Psyche is M tipi bir asteroittir. 16 Psyche, esas olarak demir ve nikelden oluştuğu düşünülen şimdiye kadar gözlemlenen en büyük M tipi asteroiddir. Ancak bu noktada bilim insanlarının içerdiği değerli madenlerin oranı konusunda hem fikir olmadığını hatırlatmak önemlidir.
Bu Asteroit Gerçekten 10.000 Katrilyon Değerinde Olabilir mi?
Eğer gözlemlemelerde yanılmadıysak ve burada olduğu düşünülen değerli malzemeleri dünyaya nakletmeyi başarırsak cevap evet. NASA bünyesinde çalışan bazı bilim insanları, asteroidin neredeyse tamamen demir, nikel ve altın, platin, kobalt, iridyum ve renyum gibi nadir malzemelerden oluştuğuna inanıyor. Ancak ne yazık ki bu asteroidi dünyamıza getirmenin bir yolu yok. Şu an için bunu yapabilecek teknolojiye sahip değiliz. Asteroit bir şekilde gezegenimize getirilebilsek ve barındırdığı kaynakları çıkartabilsek bu muhtemelen piyasaların çöküşü anlamına gelecektir.
- Reklam -
Son olarak NASA 2026 yılında 16 Psyche asteroidine gitmeyi planlıyor.